Innoveren?

Creëer een Startup in je bedrijf!

Het is 2016; de meeste ondernemingen hebben de crisis overleefd en zijn in hun eigen tempo aan het opkrabbelen.

De wijze les die directeuren en ondernemers de afgelopen jaren hebben geleerd is dat het niet meevalt om je staande te houden in de hedendaagse, zeer snel ontwikkelende markt. De teloorgang van het roemrijke warenhuis V&D (opgericht in 1887) is een recent voorbeeld waarvan we kunnen leren dat zelfs een eeuw ervaring in een branche geen garantie biedt voor succes in de huidige tijd, laat staan voor overleven in onze zeer dynamische toekomst.

Wat kan je als onderneming doen om goede kwaliteit te leveren tegen een gunstige prijs? Ik hoor je denken: “Efficiënte (productie) processen leiden tot een goedkoper product. Dit verstevigt de concurrentiepositie en draagt bij aan ons van bestaansrecht”. Dat klinkt inderdaad goed!

In het begin van de vorige eeuw heeft de Amerikaanse autoproducent Ford een heel efficiënte manier gevonden met relatief weinig inspanning heel veel goedkope auto’s te bouwen. Na de tweede wereldoorlog is dit concept door Toyota in Japan verbeterd, waarmee Toyota de grootste autoproducent ter wereld werd. In een notendop heeft dit uiteindelijk geresulteerd in de uitermate populaire Lean Filosofie. Lean wordt momenteel gezien als de meest toegepaste en meest succesvolle verbetermethodiek en is in gebruik in allerlei branches, waaronder industrie, zorg, overheid en de financiële wereld.

Innoveren als een startup

Lean zorgt er dus onder meer voor dat de werkzaamheden voor je klant efficiënt en foutloos worden uitgevoerd. Maar wil je ook een garantie dat je producten en diensten perfect aansluiten bij de wensen van je klanten?

Het risico bestaat dat je een organisatie hebt opgetuigd die in staat is om heel snel en efficiënt producten te maken die niemand (meer) wil hebben.

Hoe weet je dat het nieuwe product dat je binnenkort gaat lanceren zal aanslaan bij je beoogde doelgroep? Ga je grote bedragen aan marketing en sales uitgeven en op die manier proberen je klanten geïnteresseerd te krijgen voor je prachtige nieuwe innovatie? Wat als het niet lukt, wat is het risico? Uit onderzoek blijkt dat 95% van de nieuwe ideeën nooit de beoogde opbrengst oplevert. Zou het mogelijk zijn om de risico’s die je ondervindt bij innovaties te vervangen door zekerheden? Om vooraf te kunnen vaststellen of je de juiste doelgroep benadert en of je product op het juiste moment en op de juiste plaats in de markt gezet wordt?

In 2011 kwam de Amerikaanse bestsellerauteur en serial entrepreneur Eric Ries met een revolutionaire methode die de innovatie- en startupwereld op zijn kop heeft gezet; de ‘Lean Startup’. Deze methode, die op Lean is gebaseerd, levert ondernemers de zekerheden waar ze zo’n behoefte aan hebben.

Lean Startup innovatie

Door klanten zeer nauw te betrekken in de productontwikkeling en kortcyclisch te leren van je experimenten in de markt wordt je bedrijf in staat gesteld om innovatiesucces zeker te stellen. De Lean Startupmethode vervangt de factor ‘geluk hebben’ bij innovatieve activiteiten door een overzichtelijk en eenvoudig aan te leren proces.

Op 18 januari 2016 heeft Eugène Meinders, oprichter van The Lean Connection, voor Skillstown een webinar gegeven over de toepassing van de Lean Startup methodiek op innovatieve processen in bestaande organisaties. Leer innoveren als een Startup!.

Ben je geïnteresseerd in de webinar, laat dan hieronder je emailadres achter. Je zult dan een exclusieve uitnodiging ontvangen om het webinar alsnog  te kunnen volgen.

 

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Interessant voor jou