Een app die de toekomst toont

Wat heeft de toekomst te bieden aan startende appdevelopers?

Er zijn weinig startups die doorgroeien naar een omzet van meer dan een miljard euro.

Als je dan al zo ver kon komen dan kostte dat groeiproces vele millennia. Maar de wereld gaat verder en de ontwikkelingen gaan hard. De wet van Moore leert ons dat de kwaliteit van de computertechnologie elke twee jaar verdubbelt. Een bewijs hiervan zien we in het bedrijf ‘Slack’. Zij maakte een App die de samenwerking tussen personen en teams vereenvoudigt. De app was een schot in de roos en het bedrijf werd in slechts 9 maanden gekatapulteerd naar een omzet van 1,1 miljard. Deze groeicijfers waren nog niet eerder vertoond, maar zullen in de toekomst vaker gaan voorkomen. Toekomstige startups zullen deze razendsnelle groei zelfs overtreffen. 

De snelle technologische ontwikkelingen leiden tot duizelingwekkende ontwikkeling in de marktvraag. Consumenten en bedrijven willen toegang tot de modernste snufjes en de meest recente informatie en ze willen het nú! Dit legt een grote druk op de creativiteit en het ondernemerschap bij de gevestigde bedrijven. Vooral grote, corporate ondernemingen vechten tegen hun eigen bureaucratie die hen log en traag maakt. Ze zijn op zoek naar manieren om ondernemerschap en creativiteit te boosten. In veel situaties blijken innovatieve apps het antwoord te zijn.

Lean Startup Lean Connection

Hier ligt een prachtige kans voor moderne startups. Door entrepeneurschap en flexibiliteit, eigenschappen die onlosmakelijk met een startup verbonden zijn, blijken zij de ultieme samenwerkingspartners te zijn voor corporate Nederland. Ons land kent een ideale infrastructuur voor het gebruik van apps. Bijna 40% van alle Nederlanders beschikt over een vaste breedband internetverbinding. Daarmee staat Nederland tweede op de wereldranglijst. Ook het mobiel datagebruik neemt sterk toe. Ruim 65 op de 100 Nederlanders beschikken over een mobiele dataverbinding op smartphone, phablet of tablet. Deze hoge connectiviteit biedt een vruchtbare grond voor de startup-corporate samenwerking en kan de moderne startende ondernemingen helpen aan een ‘sling shot’ in groei en omzet. 

Aan deze stormachtige ontwikkeling kleeft echter ook een nadeel. Niet alle ontwikkelde apps zijn even degelijk. In de praktijk blijken drie van de vier gedownloade apps maar één keer te worden gebruikt. De belangrijkste reden hiervoor is dat de functionaliteit van de apps onvoldoende aansluit bij de wensen van de gebruikers. Daar ligt dus nog een geweldig verbeterpotentieel. 

Stel je voor dat er een methode was waarmee je, nog voordat je start met de ontwikkeling van je app, al zekerheid had dat deze precies de verwachtingen van de klant zal invullen? Hoeveel makkelijker zou het zijn om de corporate samenwerkingspartner van jouw toegevoegde waarde te overtuigen? Sinds 2011 is deze methodiek beschikbaar. Veel moderne startups hebben de werkwijze al opgenomen in hun jonge cultuur. De naam van deze methode? ‘The Lean Startup’.

De Lean Startup introduceert een overzichtelijk proces in de chaotische wereld van de startups. Er wordt niet meer gesproken over ‘geluk hebben om op het juiste moment je app te lanceren’ en ‘toevallig de gewenste functionaliteiten gebouwd te hebben’. Nee, toeval wordt geëlimineerd en vervangen door structuur, gevalideerde hypotheses en bruikbare zekerheden. Door de Lean Startup op de juiste manier toe te passen is er een drastische verhoging van de kans dat je bedrijf een succes wordt. Die eerdere spectaculaire groeicijfers kunnen ook voor jou gelden. Wat houdt je tegen?

Zolang er nog geen apps worden gemaakt die het ons mogelijk maken om ver in de toekomst te kijken, is er voor de huidige startups een andere uitdaging: Apps maken die de klant morgen wil gebruiken. Realiseer je dat de voorsprong van starters op traditionele organisaties gigantisch is. Jullie hebben de eigenschappen om de toekomst mogelijk te maken. Benut deze goed!

Lean Startup    Training

Lean Innovatie     Training

Auteur: Eugène Meinders, The Lean Connection

Eugene Meinders over Lean Startup

Eugène Meinders is oprichter en senior innovatie specialist bij The Lean Connection

Bronnen:

  • Singularity University
  • Did you know, Shift happens
  • Broadband Commission 2013
  • Theleanstartup.com

Interessant voor jou